Recycle| Van leeg blik olijfolie naar lamp

recycle lamp blik olijfolieWat heb je nodig:

Een blik (olijfolie), leeg

Lamphouder en snoer

Iets om aluminium te knippen/snijden

Lineaal

Pen
leeg blik olijfolieZonde om weg te gooien toch? Zeker als je bedenkt dat mijn vader deze vanuit Italie (met nog een lading andere blikken olijfolie) mee heeft lopen zeulen om het thuisfront te verblijden met fijne olie.leeg blik zonder bovenkantKortom een prima recycle project! Om te beginnen gaat de bovenkant eraf. Hier kan ik niets mee vanwege het hengsel en de dop en dan de boel afwassen, let wel op voor scherpe randjes! Het kan best flink snijden dat geknipte blik…
aftekenen onderkant blikAan de onderkant teken ik het midden af, wel belangrijk om het zo mooi mogelijk te doen. Wanneer de lamp uit het midden komt  kan de boel scheef gaan hangen en dat zou zonde zijn van het werk.gat lamp aftekenen blikdaarop teken ik af hoe groot de cirkel moet zijn die eruit moet om de lamp doorheen te steken. Let wel op dat je niet de buitenrand neemt van de ring, maar de binnenrand anders wordt je gat te groot.
lamp in blik schroeven

Mijn ijzerkniptangetje heeft mij helaas in de steek gelaten, maar met een tangetje heb ik vanuit een gaatje in het midden de boel mooi naar buiten kunnen vouwen in een ronde vorm waar de lamp keurig door gaat. Volgende keer ga ik het met een werkend tangetje doen 🙂 Wanneer je gat groot genoeg is kan de lamphouder door het gat en kan je hem aan de binnenkant vast draaien met de ring.
binnenkant lamp olijfolie blikDe binnenkant van het blik recycle lamp blik olijfolieAangezien ik de hanglamp (handgeblazen kristal)in de gang nog niet zo lang geleden met een stuk hout per ongeluk stuk heb gemaakt (don’t ask) moest daar een nieuwe lamp komen, dus dat kwam goed uit en bijkomend voordeel deze kan wel tegen een stootje 😉
lamp van hergebruikt blik

Weetje:

In Nederland gooien we jaarlijks ongeveer 535 kilo afval per persoon weg. Zo’n 270 kilo daarvan is gescheiden ingezameld afval, zoals papier, glas, plastic en gft-afval. Het overige afval bestaat uit 40 kilo grof huishoudelijk afval en 225 kilo restafval. Uit het restafval wordt bij de afvalverwerking nog ongeveer 4,5 kg aan metalen verpakkingen en 0,2 kg aan kunststof verpakkingen gehaald voor recycling (cijfers 2011, CBS).

7 gedachten over “Recycle| Van leeg blik olijfolie naar lamp

  1. Super leuk idee! Ik ben wel benieuwd naar de vorige lamp natuurlijk en het stuk hout 🙂 (en moest ook wel lachen dat het blik leeg moest zijn…….)

  2. Goed bezig! Kan me voorstellen dat je iets ‘moest’ met dat blik, en zo is het echt een ‘blikvanger’ (haha :p). Super gaaf!

  3. Zo, dit kan je wel een geslaagd project noemen! Gaaf! Weet niet of die van mij ook zo cool zijn hoor…maar elk recycled ding helpt weer een beetje de aarde mooier te maken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: