Onkruid op de Brei&Haakdagen

Over onkruid en vooral heel veel bolletjes&wolletjes

breidag haakdag rijswijkGisteren ben ik naar de Brei&haakdag geweest in Rijswijk, voor mij nu de derde keer. Ik wist dus een beetje wat ik kon verwachten maar stiekem waren mijn verwachtingen wat hoger door de belofte op de website van Breidag.nl. “breidag en haakdag, het hipste evenement van Nederland” die touch of hip (of emmer met hip) die was er nog niet overheen geweest. Op zich niet erg want ik kom daar niet om de hipkip uit te hangen, wel om mooie bolletjes en wolletjes te spotten en dat is gelukkig wel gelukt!

Eerst een oriënterend rondje gelopen, als ik meteen alle stands in duik ben ik aan het einde van het eerste pad al volledig overprikkeld en ik ben bang ook vooral heel erg blut. Wat mij opviel is dat er veel ongeverfde garens waren, het zelf kleuren van je materiaal lijkt steeds populairder te worden. De ongeverfde garens vind ik overigens ook al prachtig. Onderstaande garens zag ik bij Textielwerk Wol en Zo 

haakdag breidag rijswijkAls iemand bekend is met het ambacht van garens verven is het wel Loret Karman. Al jaren verdiept zij zich in het mengen van kleuren en welke ingrediënten welk effect geven. Ik heb een tijdje met haar staan praten en ben erg onder de indruk van haar kennis en liefde voor kleur. Het kleuren van garens is een hele studie en vergt veel oefening. Dat zie je ook aan haar garens af. Geen garen is hetzelfde en de liefde, aandacht en vooral lef spat van elke streng af. Mijn wolhartje maakt hier wel een klein vreugdedansje van…

haakdag breidag loret karmanNaast de heerlijkste garens heb ik ook de prachtigste breiwerken gezien. Bettina (van Weldraad, een super gave wolwinkel in centrum Amsterdam) nam mij mee naar Joke Blokland. Ik, haakster, had natuurlijk nog nooit van deze dame gehoord maar dat het breiheldin was begreep ik al snel. Ze had haar tas al ingepakt maar blijkbaar keek Bettina lief genoeg en ging de tas weer open. Daar kwamen me toch een prachtige stukken uit! O de dag dat ik dat breien toch eens onder de knie krijg! Een sjaal gebreid  met 80! kleuren en wat voor kleuren…*droomt verder*

haakdag breidag joke bloklandHet aanbod aan natuurlijke garens was redelijk groot. Wat mij vooral heel blij stemde is dat de achtergrond van de garens ook bekend was. Bij de 7 katten had ik wat mooie bolletjes gevonden en de dame die daar stond begreep onmiddellijk waar ik heen wilde met mijn vraag waar de merino vandaan komt. Voor degene die het niet weten, bij merino schapen wordt nog te vaak gebruik gemaakt van mulesing, wat mulesing is? Iets heel gruwelijks waar schapen flink bij mishandeld worden. Vieze plaatjes en verhalen zal ik jullie besparen maar wil je meer weten klik dan *hier*. 1 van de bolletjes die ik gevonden had was gelukkig mulesing vrij. Het is garen van het merk Onion, voor mij nog onbekend maar ik ben heel benieuwd! Het is een wol brandnetel mix en het voelt zo zacht! Naast dit bolletje heb ik nog 2 bolletjes “onkruid” gekocht bij Diversan

haakdag breidag diversanDiversen verkoopt natuurlijk garens uit Nepal, hierboven zie je ruw brandnetel garen en hennep garen. Behoorlijk ruwe garens om mee te werken maar ik heb een zwak voor de robuuste look die het geeft dus dit “onkruid” is ook mee naar huis gegaan.

haakdag breidag rijswijkAl met al heb ik het een leuke middag gevonden, gesproken met bijzondere mensen, mooie garens gezien en onkruid gewied maar die touch of hip? Die heb ik nog niet kunnen ontdekken… Volgende keer in Zwolle misschien?

Zijn jullie nog naar de haak en breidagen geweest? Wat vonden jullie ervan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s