Openbaar haken, openbaar breien

Een oproep

Wanneer is het opgehouden dat breien en haken in het openbaar de normaalste zaak van de wereld was? Wanneer is het gestopt dat we gewoon ons brei en haakwerk mee namen wanneer we op visite gingen?

haak mee aan zee haakmiddag

Je ziet het de laatste tijd wel iets meer, publiekelijk handwerken maar in vergelijking met vroeger is het natuurlijk niets. Waarom zijn we ermee gestopt? Als ik op visite ga neem ik mijn haakwerk niet mee. Mensen vinden het niet beleefd wanneer je zit te haken tijdens het praten is mij vertelt dus laat ik het thuis (mits het natuurlijk mede handwerksters zijn). Maar eigenlijk is het vreemd als je bedenkt dat op de telefoon loeren, Appen, Instagrammen, Twitteren en Facebooken wel gedaan wordt tijdens etentjes (kijk ons lekker eten) tijdens feestjes (kijk ons eens partyen) en tijdens het koffie drinken (kijk het motiefje eens in het melkschuim van de über hippe koffie). Natuurlijk maak ik mij hier zelf ook schuldig aan want eerlijk is eerlijk een beetje internet verslaafd ben ik wel.

Maar ik doe het niet meer. Ik ga de barricades op!

#openbaarhaken

Ik wil het openbaar handwerken terug brengen! Mijn haakwerkje (wanneer ik het wat beter kan vast ook mijn breiwerkje) gaat voortaan met mij mee. Mijn telefoon ga ik inruilen voor mijn haakwerk, mits ik foto’s ga maken. Ik moet natuurlijk wel een beetje ruchtbaarheid geven aan mijn actie om openbaar handwerken terug te brengen daarom zal ik mijn Instagram foto’s gaan taggen met #openbaarhaken of #openbaarbreien. Wie gaat er mee de barricades op? Lijkt me super om jullie foto’s voorbij te zien komen!

openbaar haken openbaar breien

#openbaarhaken

#openbaarbreien

*edit* Puk Vossen van Bureau Vossen komt net met een super leuke tip! 14 juni is hett KIP day (knit in public day) in NL kan je aanschuiven in het Westerpark (Amsterdam) meer info vind je hier en ook in Nijmegen kan je aanschuiven! klik hier voor meer info

*edit 2* Freubelweb blijkt een hele mooie agenda te hebben waar je nog meer KIP evenementen op vind, klik hier

32 reacties op ‘Openbaar haken, openbaar breien

  1. Dat is natuurlijk ook makkelijk mee te nemen en wat grappig dat ouderen verbaasder lijken te zijn. Je zou zeggen dat die dat nou juist wel gewend moeten zijn..

 1. Heel goed van je 😉 You go girl!
  Ik haak al openbaar: in wachtkamers (daar zit ik nogal eens helaas), op concours, als m’n dochter paardrijles heeft, in de auto, op terras… Waar niet eigenlijk hahaha.
  Ik haak alleen niet altijd als ik echt bij iemand op visite ben. Mijn crea-vriendinnen uitgezonderd dan he ;p Maar ik kijk dan ook zelden of nooit op m’n telefoon als ik op visite ben. Ik wil dan zèlf graag gewoon lekker kletsen.
  En daar gaat het toch vooral om vind ik: doen wat je zèlf wil 😉
  Mijn haakwerkje gaat iig altijd mee, je weet maar nooit 😀
  Fijne avond.
  Groetjes, Wendy

 2. Idem hier!
  er zit altijd wel een haakwerkje in m’n tas, zeker wanneer ik weet dat ik ergens moet wachten
  (zoals bij de belastingdienst bijvoorbeeld)
  Rare blikken zitten er altijd wel tussen 🙂
  Grtjs

 3. Leuk! Ik zit regelmatig in de trein en heb dan altijd wel een haakwerkje mee. Ik krijg er dan regelmatig vragen over, super leuk! Ik zal in het vervolg je tag gebruiken 🙂

 4. Ik doe dat wel eens, tenminste : als ik bezig ben met een werkje dat gewoon in mijn handtas past. Ik vind het bijvoorbeel ideaal op de trein. Maar soms haal ik het ook boven als ik ergens een kop kiofffie zit te drinken. Al teken ik wel makkelijker dan haken of breien in het openbaar. Dat dat allemaal niet meer de gewoonte is zal me ene worstw ezen !

  1. Tekenen lijkt me ook makkelijker om mee te nemen trouwens… Wel super dat je het gewoon mee neemt je haakwerk!

 5. Toen we gingen appen, facebooken en al die digitale andere dingen zijn we gestopt met openbaar haken, breien, borduren. We hebben het gewoon ingewisseld en doen alsof we met onze telefoon in gezelschap heel sociaal bezig zijn.
  Ik doe mee al maak ik van de kip dag een crip-dag (crochet in public).
  Leuk idee!

  Veel plezier met het in het openbaar breien en haken, Margaret

 6. Heel goed idee! Zelf doe ik het al, haken in de trein, haken op vakantie ovelal. En haken op het strand! Toen ik op vakantie was in Portugal zag ik overal dames haken en vooral op het strand. Heelveel goedkope haak tijdschriften daar ook! Ik pak gauw een haakwerkje in de tas want ik ga straks naar het strand. Groetjes Marie

 7. Als het even kan heb ik ook iets te haken bij me. Helemaal niks mis mee. #openbaarhaken #gewoondoen

  (Link naar je blog heb ik op Facebook geplaatst)

  1. Wat lief dat je het op facebook hebt gezet! Als ik er op had gezeten was ik even bij je komen kijken 😉 en super tof dat je mee doet!

 8. Gewoon doen, ikzelf haak en brei al jaren in het openbaar. Op terras, op visite(die zijn er intussen wel aan gewend), in het vliegtuig(met houten naalden), in de wachtkamer, enz.enz.
  Krijg er veel leuke reakties op!
  Succes, groet Judith

 9. Ik doe mee. Kan zelf alleen niet zo goed praten met haken combineren, dus doe het meest als ik alleen ergens ben. Maar vorig jaar wel op het strand gehaakt in Scheveningen, ga ik dit jaar weer doen, dank voor de inspiratie!

 10. Ik heb de laatste 35 jaar (ben nu 54) altijd een haak of breiwerk bij me gehad…ook als ik op een verjaardag kom of op een terrasje zit of op vakantie op het strand zit. Het is altijd een sport om iets mee het vliegtuig te kunnen krijgen (ik ben nogal wat kleine schaartjes kwijt geraakt, hahaha). Bovendien kom je makkelijk aan de praat met andere mensen. En als ik soms géén handwerkje bij me heb, vraagt iedereen me waar ik het heb gelaten. 🙂

 11. Hoi Mara,

  Als ik ver weg ga met de trein heb ik altijd een haak of breiwerk mee. Ik word kriegelig als ik niets in mijn handen heb. 2 weken geleden sprak ik ook een haakverslaafde op een verjaardag en wij hadden beide dezelfde gedachte. Zal ik wel/niet mijn haakwerk meenemen? Dus beide niet gedaan, wel om gelachen.
  Ik wil nu mijn haakwerk meenemen in het vliegtuig maar daar mag je alleen met houten haaknaalden haken?
  Lekker toegeven aan een zeker niet ongezonde verslaving;-)
  Grtjs, Yvonne Swart

  1. wat grappig van die verjaardag! Volgens mij zijn er veel mensen die hun haak/brei werk wel mee willen nemen maar het niet durven…
   Volgens mij je met hou wel een vliegtuig in maar zeker weten doe ik het niet…

   1. Ja hoor Yvonne, haken in het vliegtuig met een houten haaknaald is toegestaan.
    Ik heb het regelmatig gedaan.
    groet Judith

 12. Ik haak als ik naar het ziekenhuis moet of ergens lang moet wachten. Ik moest een keer een nieuwe bankpas aanvragen, ik was blij dat ik mijn haakwerk bij me had want dat duurde ontzettend lang. Ik merk wel dat mensen raar opkijken, maar misschien komt dat ook omdat ik pas 21 ben. Haken heeft ook nog steeds een ouderwets imago, wat ik erg onterecht vind. Haken is juist heel hip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s