Schaapje,schaapje heb je mooie wol – het vervolg

Hier in huis zijn het niet langer alleen de katten die spinnen

Bepakt en bezakt met spinnenwiel en opgevouwen schaap zijn we een weekend naar Oma vertrokken om dan toch echt de fijne kneepjes van het spinnen onder de knie te gaan krijgen. Het is gelukt! Maar het ging niet vanzelf….

wol spinnen wol spinnen

Voordat er gesponnen kan worden moet de wol eerst “gekaard” worden. Soms wordt het ook eerst gewassen maar Oma was hier fel op tegen. Het wassen mocht pas na het het spinnen, dus hoppa met de handjes door de schapenpoep! Je kan op meerdere manieren kaarden. Oma kwam eerst aan met die 2 gekke borstels waar venijnig scherpe tandjes aanzitten daar “kam” je de wol mee. Het is handig wanneer je niet zoveel wol wilt verwerken maar wanneer je een hele vacht wilt doen ben je volgens mij een eeuwigheid bezig. Gelukkig kwam de kaardemolen ook snel op tafel! Dit gaat een stuk vlotter, al draaiend stop je er steeds een stukje vacht in en de borstels doen verder het werk. Wanneer er een draairolding (het heeft vast een naam) vol zit haal je het er voorzichtig af en dan heb je een stuk wol wat klaar is om te spinnen.

gekaarde wol

en zo ziet een gekaarde vacht er dan uiteindelijk uit. Ik was hier al trots op maar het echte werk ging nog beginnen, het spinnen…Oma heeft het eerste stukje opgezet en daar konden wij dan op verder spinnen, hele bulten gingen er in het begin op de klos. Tenminste wanneer dat draadje niet brak wat dat gebeurde in het begin ook continu. Het heeft echt wel wat voeten in aarde gehad, heel wat zweetdruppeltje en een rood hoofd van de onderdrukte frustratiekreten die ik zo af en toe toch echt even de ruimte in gooide maar het is gelukt! Ik heb een echte draad gesponnen!

zelf wol spinnen zelf wol spinnen

Je krijgt er trouwens heerlijk zachte handen van, van dat spinnen. Doordat het niet gewassen is is het nog erg vet door de lanoline. De viezigheid viel me trouwens alles mee, af en toe kwam er wel iets voorbij waar ik niet al te lang bij stil wilde staan maar goed, dat wassen we er ook wel weer uit. Mijn lief heeft in dit weekend het spinnen ook onder de knie gekregen we hebben allebei een klos vol gesponnen

Liefde is: Allebei een klos vol spinnen en dan gaan twijnen
Liefde is: Allebei een klos vol spinnen en dan gaan twijnen

Na het spinnen kan je de draad zo laten maar je kan het ook gaan twijnen. Dan draai je de draden van van de  (in dit geval 2) klossen samen tot 1 draad. Het is uiteindelijk een chunky  hobly wobly streng geworden maar wel een streng die we samen gemaakt hebben! Het moet nog wel even gewassen worden maar dat ga ik doen wanneer ik wat meer strengen klaar heb. Elke dag probeer ik een een stukje te spinnen want net als met breien en haken, oefening baart kunst. Gelukkig is mijn schaap nog lang niet op al kan ik niet wachten om andere dingen te gaan spinnen…

3 reacties op ‘Schaapje,schaapje heb je mooie wol – het vervolg

 1. Hoi Mara,

  Wat super om wol te leren spinnen en daarna er ook iets van te maken. Je weet dan ook dat het goed zit met de wol.
  In de Landleven van mei 2015 staat een leuk stukje van Claudia Schothuis die ook spint en kleurt en breit. Zij heeft ook een blog.
  Ben benieuwd wat je gaat maken.
  Heel veel succes.
  Grtjs, Yvonne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s