Bolletjes en wolletjes reis – Gerecycled garen

Gerecycled garen
Diverse materialen

 

Gerecycled garen, Hoe wordt dat verkregen? En hoe hergebruikt is het garen eigenlijk?

Hoe verkregen

Er zijn heel veel verschillende soorten gerecycled garen die allemaal anders gemaakt worden. Ik zal dit keer dan ook per garen wat ik heb uitgezocht voor dit bericht vertellen hoe het verkregen is en waar het uit bestaat.

De voordelen

Duidelijk, hergebruik van oude materialen en/of materialen die anders niet gebruikt zouden worden en bij het afval zouden belanden.

De nadelen

Het proces om  plastic om te zetten naar garens is net als het maken van viscose garens (klik hier) niet altijd even milieu vriendelijk en ook bestaan niet alle hergebruikte garens 100% uit gerecycled materiaal, soms zelfs maar voor 15% en de rest is gewoon “vers” garen. Waneer je garens uit oude kleding haalt heb je een hele korte vezel die vrijwel niet te spinnen is, om er een draad van te spinnen zal je dus lange vezels toe moeten voegen. Hergebruik is hip en dus zijn er fabrikanten die hier gretig gebruik van maken en vrolijk roepen dat ze hergebruikt garen hebben, wat niet helemaal gelogen is want een deel is idd hergebruikt maar het grootste deel is gewoon nieuw garen. Het kan nooit kwaad om even na te vragen in hoeverre het ook echt om gerecycled garen gaat.

Voorbeeld garens

Ecolo Phildar: Ik denk dat dit het eerste garen van gerecycled materiaal is wat ik ooit gebruikt heb. Gemaakt van plastic waterflessen waar een plastic papje van gemaakt is waar ze dan weer garen van hebben gesponnen, het is me alleen niet helemaal duidelijk geworden of het ook 100% hergebruikt materiaal is, maar in ieder geval is het wel 100% polyester. Klinkt niet heel sexy zo’n plastic garen maar eerlijk is eerlijk, voor een plastic garen is het verrekte zacht en werkt het zelfs best prettig. Ik vind het wat weg hebben van ongemerceriseerde katoen en ik heb er dan ook redelijk wat mee gehaakt. Mijn favoriete haakwerkje met dit garen was een amineko (die ik cadeau heb gedaan dus helaas geen foto’s meer) Het garen is helaas wel uit de productie gehaald maar je kan het nog wel op redelijk wat plekken krijgen. Mocht je het tegen komen ik zou zeker een bolletje mee nemen.

Amore van Borgo de pazzi: Het merino garen is een combinatie van gebruikte kleding en restanten van overgebleven rest materialen van nieuw geproduceerde kleding. Deze restmaterialen worden op kleur en kwaliteit gesorteerd. Vaak moeten ritsen en knopen handmatig worden verwijderd. Hierna worden de materialen in kleine stukjes versnipperd, waarna het in de kaardmachine gaat en verder wordt verwerkt tot een draad. Het resultaat is een mooie wollige draad die prima verwerkt kan worden tot truien en andere winterse haaksels/breisels. Dit garen is gemaakt van 100% hergebruikt materiaal en is in verschillende diktes te krijgen. prima garen voor zowel haken als breien.

100% sock recycle van Bart&Francis: Een sokken garen wat ook voor de volle 100% gemaakt is van hergebruikt (rest) garen uit de weverij. Wanneer er textiel gemaakt wordt gaat er altijd 8 tot 10% van het materiaal verloren, dit wordt gewoon weggegooid terwijl het prima materiaal is, zonde dus! Dit garen is helemaal gemaakt van het rest garen wat ander zo de kliko in gegooid zou zijn. Doordat ze er een garen van hebben kunnen maken is er 174 kilo niet weg gegooid maar kunnen wij daar nu sokken (of andere dingen natuurlijk) van gaan maken. Het garen bestaat uit 28% european landwool, 26% bolivian eco alpaca, 26% african pride mohair en 20% suportPA. Het is ongeverfd en op een streng van 100 gram zit een mooie 350meter (de prijs is trouwens ook super vriendelijk).  Omdat de streng ongeverfd is, is het eigenlijk een blank canvas, ik zie er zoveel in! Een tasje, een macrame wandhanger en misschien wel stoere sokken met een kabel? Zowel voor haken als breien is het prima geschikt en echt, dat maakt het er niet makkelijker op voor me…

 

Conclusie

Het is mooi dat de garen industrie steeds meer stil staat bij het hergebruik. Of het nou hergebruik is van materialen die al weggegooid zijn of dat het inhoud dat er meer met rest materialen gedaan wordt het is een stukje bewust wording wat ik alleen maar toe kan juichen. Bij een aantal garens die ik heb bekeken was het wel een beetje schimmig in hoeverre het echt voor de volle 100% om hergebruik ging maar het is in ieder geval een stap in de goeie richting!

 

 

Geschikte projecten

5659806744_447a75f61e_n.jpg
Amineko haken by Nekoyama

 

005_small2.JPG
Boodschappentasje breien van AvaDore

breipatroon-slofjes-baby.jpg
Babyslofjes breien van inbakeren.nl

 Volgende keer ga ik het over Alpaca hebben, zijn er nog dingen die jullie hier heel graag over willen weten? Of hebben jullie andere garen gerelateerde vragen waar ik achteraan kan gaan? Laat het me weten!

**Het Amore garen is beschikbaar gesteld door Borgo de Pazzi, de sokkenwol  is beschikbaar gesteld door Bart&Francis

 

 

Een reactie op “Bolletjes en wolletjes reis – Gerecycled garen

  1. Ik vind het prachtige garen! Zelf probeer ik ook altijd zoveel mogelijk uit een bolletje wol te halen, zo min mogelijk verspilling zorgt toch uiteindelijk weer voor een beter milieu. Ik heb zelf nog nooit gehaakt met gerecycled garen maar ik zal dat nu wel een keer gaan proberen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s