Bolletjes en wolletjes reis – Alpaca

Alpaca garen
Dierlijke vezel

Een alpaca? Dat is een schaap met een lange nek toch? 

Wat is een Alpaca?

Alpaca wol komt natuurlijk van Alpacas. Een alpaca (ook wel berglama genoemd) valt onder de kameelachtigen, net als de lama. De schofthoogte is ongeveer 90cm en ze lijken een beetje op teddyberen maar dan met lange poten en een lange nek. In Zuid-Amerika is het vrij normaal om een Alpaca als huisdier te hebben ( oh wat zou ik dat graag willen! Ze zijn zo leuk en trekken de meest grappige koppen, maar ja, mijn vrouw ziet me aankomen met nog een beest….) er zijn 2 soorten, de Huacaya en de Suri en de soort die je het meest tegenkomt is de Huacaya. De wol van dit type lijkt een beetje op schapenwol en de vacht van de Suri is veel langer en fijner en hangt in dreadlock slierten langs het lijf. Zo’n 5000 jaar geleden hadden de Inca’s al Alpacas en gebruikten ze deze om spullen te vervoeren maar ook al voor de vacht waar ze wol van sponnen en er kleding voor koningen van maakten. In europa komen de alpacas pas sinds een jaar of 30 voor. In Nederland mag de Alpaca trouwens niet puur ( bedrijfsmatig) voor zijn wol gehouden worden.

Hoe verkregen:

De wol (die behoort tot 1 van de meest luxe wolsoorten) wordt verkregen door het scheren van de vacht, eigenlijk net als bij een schaap. Ook net als bij schapen is de eerste vacht die van een Alpaca af komt de meest zachte, wanneer je baby alpaca op een etiket ziet staan weet je dat dit de eerste schering is en deze wol is nog zachter dan dat het normaal al is. Er komt ongeveer 3 tot 5 kilo wol van een volgroeide Alpaca af wat, naar mate de alpaca ouder wordt, afneemt. De vacht wordt meestal in 3 klasses ingedeeld. Klasse 1 is de meest fijne klas, denk hierbij aan de de eerste vacht (baby alpaca en het deel wat van de rug, de schouders en de zij. Klasse 2 is iets minder zacht en komt van de nek en klasse 3 komt van de benen en de de buik en dit is aanzienlijk grover dan de klasse 1 vacht. Na het scheren wordt de wol gewassen en gesponnen en eventueel gemixt met een ander materiaal.

De voordelen:

Alpaca wol is door de holle vezel nog warmer dan wol (gemiddeld zo’n 30%) en niet te vergeten natuurlijk ook super zacht! Daarnaast is het door de afwezigheid van lanoline (wolvet) ook geschikt voor mensen die daar niet tegen kunnen. Wat ik ook een groot voordeel vind is dat alpaca in heel veel natuurlijke tinten komt, ongeveer zo’n 22 kleurschakeringen zijn er nu te krijgen du wanneer je ongeverfde wol wil kan je hier je hart ophalen. Oh en had ik al gezegd dat alpaca wol niet krimpt? Hoe fijn is dat!

De nadelen:

Hele grote nadelen over alpaca wol heb ik eigenlijk niet kunnen vinden… Waar je rekening mee moet houden met Alpaca is dat het wat minder pit heeft als schapenwol, wol heeft altijd wel wat body en alpaca wil nog wel eens de neiging hebben een beetje als lusteloze puber te gaan hangen wat je terug kan zien in bijv. de kledingstukken die je ermee maakt.

Voorbeeld garens:

Kokon yarn: Kokon is pas sinds kort te verkrijgen in de winkels (voor een lijst met verkoop punten klik hier) maar ik ben nu al fan. De dame achter Kokon  (Michelle van Scaapi) ken ik al een tijdje en ik weet dat zij altijd erg bezig is met de werkomstandigheden van de mensen en de leefomstandigheden van de dieren. Dat blijkt ook weer met dit garen, de alpacas die gebruikt worden om dit garen te maken leven in de Andes en het garen wordt fair trade geproduceerd. Alles garens zijn gemaakt van baby alpaca en handgeverfd in de mooiste semi solids en variegated kleuren en de makers krijgen een eerlijke prijs, klinkt dit al super wacht maar tot je het een keer vast hebt. Een (h)eerlijk zacht garen en je ziet dat er aan alles tijd en liefde besteed is, de kleuren de vormgeving, alles klopt, aanrader dus. Kokon worsted weegt 100gr, er zit 200 meter op en je gebruikt nld 4/5mm. Kokon Lace heeft 800 meter op een streng van 100gr en je gebruikt nld 2.5/3mm

Isager Alpaca 1 Eco line: Dit garen is eigenlijk een beetje smokkelen, 50% alpaca en 50% merino maar ik wilde het toch even in de spotlight zetten omdat ze bij Isager een eco lijn hebben, ongeverfde garens die milieubewust geproduceerd zijn en heel prettig werken. Deze bol komt bij Cross & Woods vandaan en de dames moesten aan me denken toen ze hem zagen, en daar ben ik blij mee natuurlijk 😉 Dit garen is ook weer een mooi voorbeeld van hoeveel je kan met alle kleuren waarin de alpaca voorkomt, zonder verven toch een hele reeks aan kleuren. Bij dit garen moet ik aan een polswarmer denken met een klein kabeltje erin… ik ga maar eens op zoek naar een patroon… Op een bol Isager Alpaca 1 van 50 gram zit 250 meter en je ruikt nld 2.75/3.35mm.

Ficolana Indiecita: 1 van de eerste alpaca garens waar ik mee heb gewerkt en oude liefde  roest niet natuurlijk. Het is een garen wat in heel veel kleuren te krijgen is (volgens mij een stuk of 45 kleuren), lekker haakt en breit en de kwaliteit prijs verhouding is ook erg fijn. Wat ik er tot nu toe mee gemaakt heb blijft mooi en ook de kleuren zien er ook na wassen nog goed uit.

Conclusie:

Als je van zacht houdt, als je een wolvet allergie hebt en als je een luxepoes bent (of ermee getrouwd bent zoals ik) dan is het een heerlijk garen om mee te werken. Het is zacht, het is fluffy en het is mega knuffelbaar. Wat natuurlijk ook fijn is aan dit garen, de dieren worden over het algemeen heel goed verzorgd en krijgen veel liefde (al zijn er natuurlijk altijd rotzakken). Zou ik er er zelf een trui van breien ? Nee dat denk ik niet maar goed, ik hou van schapenwol, ruw en eigenwijs maar een fijne sjaal om in weg te duiken zal ik er zeker van willen maken (de eerdere alpaca weg duik sjaal die ik maakte heb ik af moeten staan aan vrouwlief maar er gaat er zeker nog 1 komen)

Geschikte projecten:

IMG_9802_small2
Gryer shawl by Isabell Kreamer €

 

2014-10-15-18-17-50
Een kraagje haken
VOLGENDE KEER GA IK HET OVER MERINO WOL HEBBEN, ZIJN ER NOG DINGEN DIE JULLIE HIER HEEL GRAAG OVER WILLEN WETEN? OF HEBBEN JULLIE ANDERE GAREN GERELATEERDE VRAGEN WAAR IK ACHTERAAN KAN GAAN? LAAT HET ME WETEN!
**het Kokon garen is beschikbaar gesteld door Kokon yarn, de Isager  is beschikbaar gesteld door Cross&woods

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s