“It takes nothing away from a human to be kind to an animal.” -Joaquin Phoenix

“Het neemt niets weg van een mens om aardig te zijn voor een dier” Joaquin Phoenix.

Zo, binnenkomertje of niet?

Wie mij op instagram volgt heeft kunnen zien/lezen dat ik een tijd geleden volledig vegan gegaan ben. In mijn voedingspatroon is het geleidelijk gegaan, kaas was mijn grootste uitdaging maar waar bij mij vooral een heel groot dilemma zat was wol….

Ok, beginnen bij het begin, waarom ben ik vegan gegaan? Simpel, naast dat het vanuit duurzaamheids oogpunt een weloverwogen keus is wil ik ook niet meer bijdragen aan dierenleed. Ik wil niet meer bijdragen aan een industrie die dieren als producten ziet, een inwisselbaar goed wat niet bekeken wordt vanuit het dier zelf maar vanuit winst en opbrengst. Een industrie waar zoveel verborgen misstanden zijn, waar zoveel leed en pijn zit kan ik niet meer goedpraten.

Het feit dat vegan gaan (in elk geval zoals ik vegan zie) ook zou betekenen dat ik geen wol meer zou kunnen gebruiken heeft mij letterlijk slapeloze uurtjes en buikpijn gegeven. Ik ben me in nog meer in wol gaan verdiepen. Natuurlijk was ik op de hoogte van een aantal misstanden zoals bijv. mulesing maar ik was toch bewust in mijn wol kopen? Ik wist toch de achtergrond van de wol, waar het vandaan kwam? Ik was toch een hele bewuste wolgebruikster die om dieren geeft? Zou ik dan misschien toch bijdragen aan die verrotte industrie ondanks dat het niet om stukjes dood dier gaat? Ondanks dat het een restproduct is wat er sowieso al is? Ik had zoveel vragen en ik heb zo vaak mijn beeld wat ik van mezelf had bij moeten stellen. Erkennen dat ik misschien direct of indirect een bijdrage heb geleverd aan het leed van dieren…

Het is iets wat ik niet meer kan verantwoorden naar mezelf toe. Over verantwoordelijkheid gesproken, ik ben uiteindelijk alleen verantwoording verschuldigd aan mezelf als het gaat om de keuzes die ik maak, niet aan jou, niet aan de buurvrouw, maar alleen aan mezelf. Ik kan het voor mezelf niet meer verantwoorden om bij te dragen aan dierenleed en vegan gaan is voor mij de enige juiste keus en dus ook stoppen met het kopen van bolletjes wol.

Het moment dat ik het deelde op mijn Instagram vond ik best pittig, ik kreeg heel veel reacties onder de posts zelf maar ook veel via DM. Hele lieve reacties, hele leerzame reacties maar ook reacties van mensen die zich schijnbaar aangevallen voelden, die zich wilden verdedigen tegenover mij of mij bepaalde verwijten maakten. Mocht je de posts willen lezen je kan ze hier, hier en hier terug vinden. Ik ben hier niet om mensen te veroordelen, net zoals ik hoop dat mensen mij niet veroordelen maar ik wil jullie wel graag meenemen in mijn zoektocht naar vegan garen en handwerken.

Waar ik eerder op dit blog schreef over mijn bolletjes en wolletjes reis zal het nu verder gaan met een bolletjes reis zonder de wolletjes en het lijkt me leuk als je met me mee gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: